Inspiration på #Lust14

Under två hela dagar har pedagoger och annat skolfolk från länets alla hörn kunnat ta del av inspirerande föreläsningar och workshops i Östersund. Idag, liksom igår, utgjordes startskottet av ett färgsprakande karnevalståg som förkroppsligar konferensens ledord med besked: Lust

Klockan åtta på morgonen minglades det redan i Wargentinskolans lokaler. Det var kaffe och macka och därefter trivsamt sorl mellan sporthallens stolsrader. Även denna dag var programmet späckat med föreläsare och workshops. Det gällde att välja med omsorg för att både hinna plocka favoritrussin ur programkakan och fika med kollegor.Folk

Östersunds kommun, Regionförbundet i Jämtlands län, Mittuniversitetet, Jämtlands Gymnasium och Regionalt Kulturforum stod tillsammans bakom arrangemanget av skolutvecklingskonferensen #Lust14. Programmet var digert och organisationen fungerade bra.  Ett av de mest uppsluppna inslagen var myllret av maracasspelande femåringar och dito förskolepedagoger som med musikern Mia Kempff i spetsen ringlade fram genom sporthallen och formligen smittade varenda åhörare med äkta glädje.

Regionförbundets ordförande Robert Uitto talade inledningsvis om vikten av att bevara barns medfödda lust att lära. Bara trygga pedagoger som får stöd och förutsättningar att bedriva en undervisning som gynnar alla barn kan åstadkomma detta, menade Uitto – pedagoger som själva känner lust i sitt arbete.

Anna Kaya, Micke Gunnarsson och Anna Ekström
Anna Kaya, Micke Gunnarsson och Anna Ekström

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och två av dagens föreläsare höll därefter varsitt kort anförande. Anna Ekström poängterade nödvändigheten av att alla elever upplever att de har en lärare vid sin sida med vars hjälp det är fullt möjligt att nå målen. Denna lärare är nämligen helt avgörande för om eleven finner det lönt att anstränga sig eller väljer att ge upp.  Likvärdighet, lärarförsörjning och långsiktighet vad gäller reformer är enligt Anna Ekström bland de viktigaste sakerna att satsa på i skolan för att nå dit vi vill.

Anna Kaya, som bland annat är projektledare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet, fortsatte på spåret med trygga vuxna som kan ge det stöd som behövs för att barnet ska lyckas i sitt lärande.

– FAIL betyder inte att man inte duger. Det betyder First Attempt In Learning. Man måste öva innan man kan, och det är inte alltid bara lustfyllt. Men när man lyckas ger det glädje, säger Anna Kaya.  Kaya pratade även om språkets centrala roll i lärandet, ett tema som sedan skulle återkomma i hennes föreläsning.

Som en joker i leken fanns inspirationsföreläsaren Micke Gunnarsson som lyckades riva ner en spontan applåd genom att säga vi inte bara måste höja statusen på läraryrket utan också ”statusen på våra ungar”.

– Det är ett annat samhälle idag, det är andra barn. Om de inte känner lust i skolan – vad är löningen? Hårdare tag? Är skolsystemet till för våra barn, eller är det barnen som ska passas in i systemet, frågar sig Micke Gunnarsson.

Också pedagogerna måste känna lust och glädje på jobbet, vilket det ständiga pratet om skolan som ett sjunkande skepp knappast bidrar till.

– Vi måste sluta snacka på det viset, säger Micke Gunnarsson och avslutar med ett citat från musikvärldens Ola Salo: ”In lust we trust.”

Sedan blev det rusning till workshops och föreläsningssalar där det stundtals var trångt om saligheten.

Anna Nilsson

– Anna Kaya var mycket bra! Och det var skönt att lyssna på Anne Bamford och höra att vi svenska lärare inte är så dåliga trots allt som sägs i media. Sådant trycker ner oss som jobbar ute på golvet, säger Anna Nilsson, Vallaskolan

Körfältsskolan

– Jag lyssnade på en föreläsning om förskolepedagogik som jag faktiskt kan ha nytta av i mitt jobb som fritidspedagog, säger Lennart Nilsson, Körfältsskolan(t.v.)

– Det jag hör här idag får mig att fundera på hur jag själv är som lärare, säger Lasse Lindberg, Körfältsskolan.

Text och foto: Mi Edvinsson

Om Micke Gunnarssons föreläsning.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.