Nu lanseras Östersunds SkolArena!

Det vilda informationsflödet är inte alltid lätt att handskas med. På SkolArena tämjs det för att göra största möjliga nytta i de lokala skolorna.

Nu lanseras Östersunds SkolArena, en digital mötesplats som ger alla skolor i Östersunds kommun samma tillgång till skolbibliotekens resurser. Här hittar du nya boktips varje vecka, här beställer du enkelt din temaboklåda från Skolbibliotekscentralen i ett elektroniskt formulär. Men SkolArena är mycket mer än så. Framför allt är det en plats där elever, pedagoger och även föräldrar kan söka information som behövs för skolarbetet.

Skriv ”matematik” eller ”spöken” i sökrutan får du träff på allt som ditt skolbibliotek kan erbjuda i ämnet – böcker, artiklar, filmer, länktips med mera. På samma ställe kan du också söka i ett urval av bibliotekens databaser som på detta sätt blir mycket lättillgängliga.

– Hur det ska fungera med licensierade databaser som till exempel NE, är inte alldeles klart ännu, men det kommer att utvecklas efter hand, säger barn- och ungdomsbibliotekarien Julia Sandström.

SkolArena

Möjligheten för elever att söka information från flera olika källor ökar även förutsättningarna för ett källkritiskt förhållningssätt. På SkolArena finns länkar till tips om hur man kan arbeta med källkritik i skolan.

Genom en speciell funktion, ”Samlingar”, kan pedagoger lägga ut intressanta resurser – länkar, lektionstips, egna e-böcker m.m. – som då också blir sökbara. Manual för detta finns på sajten!

SkolArena är ett verktyg som används i 14 andra kommuner, men varje enskild kommun fyller själv sin plattform med innehåll. I Östersunds kommun är det Julia Sandström och Ingela Halén, bibliotekspedagog på Skolbibliotekscentralen som står för detta. De vill gärna ha feedback från dig för att fortsätta att utveckla SkolArena till ett riktigt vasst verktyg. Ta dig en rundtur redan nu!

Adressen är ostersund.skolarena.se

Synpunkter skickas till skolarena@ostersund.se.

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.