Fjällängsskolan i startgroparna

Fjällängsskolan är i dag en F-5-skola. Planen är att också sjätteklassare ska gå här, men för att få plats med två klasser till, måste skolan först byggas om och bli större. En inledande förstudie pågår, där både personal och elever är delaktiga.

Ett skolbygge är ett mycket stort projekt som omges av många lagstadgade krav vad gäller lokalerna och dess funktioner, allt för att säkerställa en hälsosam arbetsmiljö för dem som dagligen vistas där. Utöver detta är det i princip fritt fram att utforma skolan utifrån egna behov och tankar om vilka förutsättningar som behöver finnas för att bedriva bästa tänkbara undervisning. Ju bättre verksamheterna är på att beskriva sina behov, desto större är chansen att det avspeglar sig i arkitektens ritning.

I den inledande förstudien inför en utbyggnad av Fjällängsskolan har alla på skolan, både vuxna och barn, deltagit i diskussioner och workshops för att ge förslag och synpunkter på hur en ny skola bör se ut.

Enligt rektor Mona D. Libeck spelar delaktigheten stor roll för att en byggprocess ska kännas meningsfull. Att alla involveras, skapar positiva förväntningar som sprider sig bland såväl elever och personal som föräldrar. Nu väntar de på att alla kommunala beslut kring denna byggsatsning ska fattas, att det blir grönt ljus och att en första ritning ska tas fram.

– Vi har stora förhoppningar om att vi kommer att känna igen våra önskemål när vi får tillfälle att lämna synpunkter på de ritningar som vi hoppas ska komma. Vi hoppas också att vi i så fall får vara fortsatt delaktiga genom hela processen, säger Mona.

– Det känns fantastiskt om vi kan vara med och påverka slutresultatet! På önskelistan för oss pedagoger står en gemensam träffyta, kanske en ljushall eller liknande, där alla passerar och kan få syn på varandra, och där vi kan samlas många tillsammans. Vi önskar oss också mer ämnesinriktade klassrum. I dag har vi varken bildsal eller musiksal, säger läraren Camilla Skallberg.

Foto: Mi Edvinsson

Eleverna i Camillas klass hade så många idéer om hur en framtida skola borde se ut att de fyllde ett långt spännpapper på båda sidorna. Bland förslagen fanns whiteboard-bord och alternativa ståbord i klassrummet, nya sorters sittplatser att ”chilla” på, en vägg utomhus att måla på och andra kreativa, och inte alls orimliga, idéer. Många av elevernas tankar handlade om mat. I barnens drömskola doftar det hembakat bröd, och skolans egen kock lagar all mat på plats. Bara så ni vet.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

Tags:

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.