Dags att levla upp

Hur klarar en traditionell skola att förbereda barn för en okänd framtid i ett komplext samhälle?  Micke Gunnarsson är övertygad om allt kommer att lösa sig till det bästa om man bara ger plats för glädje och kreativitet.

Micke Gunnarsson är inspirationsföreläsaren som predikar livsglädje och står upp för barnen. Han är upphovsman till kampanjen MVG till varenda unge och aktuell med boken Det är bara de som bestämt vart de ska som kan gå vilse. Med stark glöd både roade och oroade han åhörarna på #Lust14-konferensen.

Om framtiden vet vi ingenting

Samhällsutvecklingen går snabbare än någonsin, och det är svårt för skolan att hänga med. Skolans uppgift är att lära barnen för framtiden, men vad vet vi om den?

– Barn ska inte längre förberedas för det industrisamhälle vi hade en gång, utan för ett komplext nätverkssamhälle där allt ständigt utvecklas och ingenting blir färdigt. Kreativitet, lust och entreprenörskap kommer att vara viktigt oavsett vad man jobbar med, säger Micke Gunnarsson.

Han säger sig bli bekymrad när han hör att elever klagar på magont och säger att det är KÖRT tom de inte fixar matteprovet på tisdag. Eller att de inte sovit på hela natten för att de står inför SITT LIVS VAL – gymnasievalet.

– Vad inbillar vi dem? Tror vi på fullt allvar att livet avgörs när man är 14 år? Vi vet ingenting om framtidens jobb, men barnen kommer att lösa det om vi ger dem utrymme att utvecklas som människor och inte tar död på deras lust, säger Micke. Foto: Mi Edvinsson

Livet är nu

Micke Gunnarsson går så långt att han säger att inte finns någon framtid alls. För framtiden är nu. Och nu. Och nu. Alla dessa ”nu” bildar tillsammans det som vi kallar för livet. Det gäller med andra ord att leva och ha roligt även idag.

Om vi ska förmedla lust och glädje till barnen i skolan, behöver också lärarna känna lust och glädje på jobbet.  Och detta, menar Micke Gunnarsson, startar med var och ens jobb med sig själv. Hur bemöter du andra? Odlar du gnällkultur? Fokuserar du på positiva saker eller ältar de negativa tills de överskuggar allt annat.

– Munnen är som den pensel ni målar tavlan över ert liv med.  Vad säger ni egentligen? ”Typiskt att inte solen skiner idag.”? Men det gör den ju! Den finns där hela tiden, det är bara lite moln i vägen. Jag vill att vi ska se solen i varenda unge, säger Micke.

Var inte rädd

Barnen föds idag in i en teknikvärld som vissa av oss vuxna fortfarande kämpar med att förstå. Barnen är som fiskar i det digitala vattnet, de vet inget annat. Fråga barn om en faktauppgift och de svarar ”Vänta så ska jag kolla.”

Det är naturligt att vuxna som inte har växt upp med tekniken kan känna rädsla och förfasa sig över hur många timmar barnen spenderar framför dataspelen.

– Men att sitta vid en dator och hålla på med spel är ett riktigt jobb idag, folk lever på det och blir rika. Det trodde vi inte för 20 år sedan. Vi behöver inte kunna så mycket egentligen – barnen kan ju redan – men vi behöver intressera oss. Om vi ska möta barnen på deras nivå och stötta dem, så måste vi ”levla upp”. Var inte rädd!

Text och foto: Mi Edvinsson

Mer om #Lust14-konferensen.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.