Framåtsiktande 50-åring firar med öppet hus

Den 6:e september firar förskolan Balders Hage 50-årsjubileum. Trots en respektingivande ålder är jubilaren varken trött eller mossig. Tvärtom slår personalen in på nya vägar.

Balders Hage på Odensalagatan är Östersunds äldsta kommunala förskola. Idag finns här tre avdelningar istället för de ursprungliga två, men förskolans utomhusmiljö är fortfarande helt fantastisk. Skogen lockar till lek och kojbygge och den lilla ”ravinen” är som gjord för att klättra och rulla i. Om vintern förvandlas slänten till pulkabacke och runt hela det stora området brukar ett skidspår dras upp.

Balder koja 1

– Jag älskar att det är så naturvackert och att man kan se träden och grönskan genom fönstren, säger Maria Weilert som gjort sitt första år som chef på Balders Hage.

Det har varit ett spännande år för personalen som från och med i höst möblerar om i verksamheten. Tre syskonavdelningar övergår till att bli tre åldershomogena avdelningar för småbarn, mellanbarn och storbarn. I praktiken innebär det att varje åldersgrupp får aktiviteter och lärmiljöer som passar just deras utvecklingsnivå, något som Maria Weilert har många positiva erfarenheter av från andra arbetsplatser.

– Till exempel kan de äldre barnen utmanas på ett annat sätt än när det finns många små barn i gruppen som kräver mycket omsorg av personalen, säger Maria

Baldermaria med barnJust i höst, då de flesta nya barnen är i 1,5-årsåldern, var en bra tidpunkt att ställa om. En annan ny situation på Balders Hage är att hela 80 procent av barnen som skolas in i höst kommer från andra kulturer än den svenska. Av förskolans totalt 54 barn kommer 22 stycken från nyanlända familjer som talar sju olika språk.

– Det är spännande och berikande men kräver att vi anstränger oss i kommunikationen med föräldrarna för att all information ska nå fram, säger Maria.

Välkommen in!

Den 6:e september 1966 invigdes Balders hage. Sedan decennier tillbaka firas detta datum med potatisfest. Enligt tradition hackar då barnen upp potatisarna som de själva satt på våren. Sedan blir det festmåltid med nykokt färskpotatis och smör.

Potatisfest blir det även i år, men därtill också glassbuffé och spännande musikhappening för barnen. Hämtande föräldrar kommer att bjudas på mumsigt fika och senare på kvällen blir det öppet hus med kaffe med dopp samt rundvandring i lokalerna.

– Vem som helst som är nyfiken på vår förskola är välkommen in den sjätte september mellan 17-19, säger Maria Weilert.

Balder potatismaria

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.