Två ninjor kan mer än en

I Nordcirkus föreställning ”Att vara Ninja” blandas cirkuskonster med frågor om vem som egentligen är bäst. Är det möjligt att mäta förmågor och egenskaper, och vad är det som avgör om en egenskap är bra eller dålig? 

Nordcirkus består av Sara och Daniel Oja. I svarta ninjadräkter  utför de akrobatik, balansakter och svärdskonst till musik. Jonglerar gör de med både potatisar och kryddburkar. Det går ett sus bland femteklassarna när de vassaste tricken utförs. Det korta avståndet till scengolvet ger en känsla för hur svårt det faktiskt är.

Foto: Mi Edvinsson

”Att vara Ninja” är också en föreställning om hur man värderar olika egenskaper. Arikachika, den prestationsinriktade ninjan, och Tekatu, den lekfulla ninjan, har en Mästare som ställer höga krav på dem. Genom olika tester vill han utse den bästa  av de två och skicka iväg denna på ett extra farligt uppdrag.

Arikachika är smidig och fysiskt stark. Med ett överlägset leende vinner hon repklättringen och styrkeprovet. Sedan blir hon sur och arg när Tekatu tar hem spelet i både kreativitetstestet och stressprovet. Vilka egenskaper är egentligen bäst?

De två ninjorna kommer fram till att alla förmågor faktiskt behövs, och att de därför borde samarbeta istället för att konkurrera. Två ninjor kan mer än en. Två ninjor kan till och med vara lika med tre!

Foto: Mi Edvinsson

Efter föreställningen får barnen ställa frågor. Frågorna handlar om tricken, träningen och artisterna personligen.  Det djupare innehållet kommer de att få prata mer om i den efterföljande workshopen tillsammans med Sara och Daniel. Vid detta tillfälle kommer de också att få prova på olika cirkuskonster. (Pedagog Östersund återkommer om detta!) Med sig hem får lärarna ett diskussionsunderlag att använda i klassrummet om de vill. Frågorna handlar om synen på olika egenskaper och kan användas i fler sammanhang och med barn i andra åldrar. Ett urval hittar du här.

Nordcirkus föreställning och workshop är en av Skapande Skolas centralt organiserade aktiviteter för årskurs 5. Totalt 22 skolor från Östersunds kommun deltar.

Text och foto: Mi Edvinsson

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.