Hektiskt bland hyllorna

Ny termin och läge att beställa ett par härliga boklådor som kan väcka elevernas läslust. Allt som behövs är ett meddelande till Skolbibliotekscentralen – sedan dyker lådorna upp på skolan om ett par dagar. Alldeles av sig själv. Eller?

Att beställa boklådor till klassen via biblioteket är enkelt och praktiskt. Lärarna planerar entusiastiskt läsaktiviteter för sina elever men tänker kanske mer sällan på vem som förvandlar deras bokönskningar till en vit kartong med spännande innehåll. För det är ju någon som gör det där jobbet, någon som skickade ett tips-mejl till Pedagog Östersund. Meddelandet avslutades med följande ord: ”Hör av er om ni vill ha ett reportage om en stackars bibliotekarie och en bibliotekspedagog som drunknar i böcker och bygger boklådetorn som får internposten att sucka varje morgon!”

Oj, tänkte jag, är det så arbetsdagarna ser ut på Skolbibliotekscentralen?

Foto: Mi EdvinssonPå Skolbibliotekscentralen på Östersunds bibliotek jobbar Ingela Halén och Julia Sandström. De sköter utlåning av boklådor till skolklasser samt hjälper skolbiblioteken med deras bokinköp. I egenskap av bibliotekarie jobbar Julia även en hel del i det stora bibliotekets informationsdisk. Ingela, som är bibliotekspedagog, jobbar ”ute på golvet”. Som om dessa arbetsuppgifter inte vore nog, är de ibland inblandade i olika läsprojekt för barn. Det händer också att de håller i aktiviteter ute på skolorna. Just nu genomlever de, enligt egen utsago, höstterminens mest hysteriska arbetsveckor. Ibland måste de till och med kalla in förstärkning för att skolorna ska får sina böcker i tid.

När höstterminen just har börjat väller bokbeställningarna in i mejlkorgen. Varje dag plockar Julia och Ingela ihop massor av böcker som paketeras och skickas ut till skolorna via internposten. Bakom urvalet ligger mycket tankearbete.

– Svårast är att veta är om böckerna ligger på rätt nivå i förhållande till elevernas läsförmåga. Jag känner ju inte eleverna som ska ha böckerna och jag vet inte heller vad de har för intressen. Ju mer instruktioner lärarna skriver, desto bättre urval kan vi göra. Står det ”kapitelbok typ Lassemaja” – jamen då vet vi precis, säger Julia.

Så nu vet ni också, alla ni som brukar beställa böcker, att ni gärna får ge bibliotekspersonalen lite fler ledtrådar. Gärna också feedback på urvalet. Med mer kunskaper om elevernas reaktioner blir Julia och Ingela ännu bättre på att välja ”rätt” böcker.

Följ med till biblioteket och se jobbet bakom era boklådor:

 

Text och bild: Mi Edvinsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.