Mera lera till barnen!

Handen på hjärtat, kära förskolepedagog, när fick barnen senast sätta händerna i fuktig, smidig, härlig lera? För att det ska hända lite oftare fick förskolans kulturombud delta i en inspirerande workshop strax före sommaren. Förhoppningsvis finns det nu färsk lera i förskolornas skåp som bara väntar på att bli knådad av barnahänder.

Den tämligen färska handlingsplanen för kultur i förskolan kom till för att säkerställa att kulturella värden, konstnärliga uttrycksformer och estetiska lärprocesser blir en del av förskolans vardag. En del av planen är att regelbundet erbjuda förskolans kulturombud aktiviteter och verkstäder som inspiration och ökad kompetens på området.

Konstnären Marina Jonsson lyckades väl i att göra förskolepedagogerna förtrogna med lera som kreativt material. Hon raserade också alla eventuella fördomar om att lera är svårt, resurskrävande och bökigt att arbeta med.

– Man behöver ingen brännugn för att hålla på med lera! Det blir något ändå, det självtorkar. Om, man vill kan man blöta upp materialet och återvända det, det är ju fantastiskt, säger förskolechefen Inga Dahlgren.

 Pedagogerna drillades i de mest grundläggande teknikerna med hjälp av skedar, tandpetare, kavlar, skruvar och annat som man kan hitta i vilket hem som helst. Man tager helt enkelt vad man haver.  Bra upplägg och mycket inspirerande, var pedagogernas omdöme efter workshopen som gjort dem redo att inviga både kollegor och barn i lerans magiska värld. Nu vet de. Att jobba med lera kan vara billigt…enkelt och …alldeles underbart!

Ni kommer väl ihåg?

Text och bild: Mi Edvinsson

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.