Lägg inte locket på, dansa hårdrock istället!

Fri dans kan vara en väg till välmående, hälsa och glädje för både stora och små. Det var Tina Mattssons budskap till förskolepedagogerna. Med rätt koreografi främjas även inlärningsförmågan.

Danstokiga andningsterapeuten och hälsocoachen Tina Mattsson försöker avdramatisera begreppet ”fri dans” men det verkar inte behövas. Utan att visa minsta tecken på blyghet kastar sig förskolepedagogerna ut i dagens dansövning.

– Ska vi ha högt i tak idag?

– Jaaa!

Foto: Mi EdvinssonTina värmer upp med mycket enkel koreografi varvat med ”mingeldans” för att förflytta sig till en ny position på golvet. Därefter blir det höftrullningar och stretching av diverse kroppsdelar till lugn musik. Men sedan skruvas tempot och svårighetsgraden upp i något som påminner om street dance. Ben som ska hit, armar som ska dit. Fem, sex, sju, ått! Samtliga hjärnor jobbar för högtryck. Det är inte enkelt, men det tar sig efter ett par försök.

– Det här tränar minnet och koordinationen! Det främjar inlärning, hojtar Tina genom musiken.

 

Det är kaxiga rörelser som ska utföras i dansen. Kepsar och bandanas förstärker attityden och hjälper den som dansar att leva sig in i rollen som fullfjädrad artist och känna sig cool. Enligt Tina är detta något som kan stärka socialt försiktiga barn och träna dem i att ta plats. Dansövningen avslutas med en avslappningsövning på golvet.

– Det var härligt! Och det är mycket användbart på jobbet! Idag har vi fått inspiration och en mer medveten tanke om varför vi ska ägna oss åt dans. Jag tar med mig några moves hem till förskolan, säger Iréne Nilsson som jobbar på förskolan Miklagård.

 Med stöd i forskningen

Förmiddagens program började på ett teoretiskt plan med styrdokumentens skrivningar om kreativitet samt presentation av forskning som visar på vikten av att barn får ägna sig åt kreativt skapande och estetiska uttryck i olika former. Dagens workshop fokuserade på dans. Många är de forskare som visat att dans har en positiv effekt på människors hälsa och till och med kan bota depression.

Foto: Mi Edvinsson– I dansen får man kontakt med sina känslor och kan utvecklas. Olika musik väcker olika känslor – glädje, sorg, aggression och så vidare – och genom dansen får man ut dem. Det gäller att våga vara fri i dansen och släppa all prestation, säger Tina.

På en del förskolor får barnen uppleva musik och dans så gott som varje dag. På andra förskolor dansas det mer sällan. Kanske blir det annat efter denna inspirationsdag som Barn- och utbildningsförvaltningens kultursamordnare Anna Åberg hade anordnat för förskolans kulturombud. Tanken är ju att ombuden i sin tur ska inspirera kollegorna på arbetsplatsen till att göra fler kreativa aktiviteter med barnen.

– Vi vill att pedagogerna ska våga vara kreativa, vi vill stärka dem i det och ge dem argument för varför det är viktigt att göra sådana här saker med barnen, säger förskolechefen Inga Dahlgren som sitter med i förskolans kulturgrupp.

 Text och foto: Mi Edvinsson

 

Tina Mattsson tycker inte att dans och prestige hör ihop. Se hur hon fick vanligt folk att dansa på torget i Östersund, mitt på ljusa dagen!

 

Tags:

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.