Kreativt med mångfaldstema

Skapande skola erbjöd Östersunds årskurs 7 och 8 stort utrymme i både skapandet och det fysiska rummet. Med stöd av fyra konstnärer och två konstformer uttryckte eleverna tankar om mångfald och normer.

Det ritas, klipps och klistras vid borden i den stora Exercishallen på Stadsdel Norr i Östersund. Idag är det Storsjöskolans tur. Åttondeklassarna sammanfogar delar till kollage och sjuorna gör animerad film med stop motion-teknik. Temat är det samma: Mångfald.

exercishallen-sara-norling-copy– Vi har spånat tillsammans kring vad det kan innebära. Utifrån det har grupperna enats om en idé till ett kollage som de gör tillsammans. Vi vill få dem att fundera kring mångfald och normer och tänka nytt kring det, säger Sara Norling som tillsammans med Anna Erlandsson handleder årskurs 8.

Några killar från Storsjöskolan har funderat över ålder och gör ett kollage där gamlingar leker och små barn kör bil. En annan grupp förbereder filmning av sina figurer som fått det motsatta könets ansikten på sina kroppar.

– Mångfald kan vara ett abstrakt begrepp för många. Vi uppmanar dem att tänka hur saker kan se ut om det vore tvärt emot normen. Igår var det till exempel en grupp som gjorde en makeupfilm för killar. Det är lite olika hur eleverna tar till sig, men viktigast är att de samarbetar bra och att de skapar något tillsammans, säger Ulrika Widmark som tillsammans med Erik Edler har hand om årskurs 7.

Den skapande verksamheten har pågått i snart två veckors tid med olika skolor och klasser. En liten utställning i Exercishallen på lördag kl 12-16 avslutar projektet.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.