Mina tankar om praon

detalj_ostersundvepa
Östersunds kommun

Varför praoar man?

Du praoar för att komma ut i arbetslivet och känna på hur det är, och få kunskaper om arbetslivet. Praotiden kan bli extra bra om man kan få uppgifter så att man känner att man hjälper till på praoplatsen. Du är där för att lära dig men inte för att arbetsplatsen själv ska slippa undan med till exempel med pappers arbete eller annat. När du söker till en praktikplats är det bra att tänka på att välja något liknade som du tänkt inför gymnasievalet. Det är bra om du vill till exempel bli förskolelärare att du testar på det och känner är det verkligen det här jag vill bli eller inte. Det är viktigt att lära sig att följa arbetsplatsens regler både oskrivna och skrivna.

Så här får du en praoplats.

På min skola fick vi ett inlogg till en sida som heter Internetplatsen. Där finns en praobank med olika praoplatser. Just i mitt fall hittade jag barn och utbildningsförvaltningen. Vi var tvungen att önska 4 stycken praoplatser för att öka chansen att få det man önskade. Sen placerade vår studie och yrkesvägledare ut oss. Vår studie och yrkesvägledare pratade om vad vi fick för prao och gav oss vidare information. Veckan innan vi gick ut i våra praoplatser så skulle vi ringa dit vi skulle praktisera. Jag fick ett mail från praohandledaren om hur min vecka skulle se ut och vilka tider som jag börjar och slutar. Min praohandledare sa också att om det var något jag inte tyckte var bra eller om jag ville ändra något så skulle jag prata med henne om det, så skulle vi kunna fixa så det blir bra.

Vad som är bra att tänka på!

Jag själv tycker att det viktigaste är att du ska vara trevlig och att visa initiativ. Dina arbetskamrater kommer bli trevligare mot dig om du frågar och visar att du faktiskt har kul. En viktig punkt är nog telefonen, du kan ju fråga din handledare om det är okej att telefonen är med på jobbet. Vissa jobb har förbjudit telefoner för att de ser att vissa inte koncentrerar sig så som de ska och så kan det vara på en del skolor också.

Vill du se mina intervjuer med tre stycken praoelever klicka på länken: Praointervjuer

Skrivet av Cecilia Nordgren praoelev på Barn och utbildningsförvaltningen.
Redigerat och publicerat av Mathias Larsson

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.