Lärare bidrar till utbildning av studiehandledare

I Fagervallsskolans förberedelseklass är det inte riktigt som vanligt i klassrummet. Vid genomgången av dagen, vid filmvisningen på SO-lektionen och arbetet med ämnesrelaterade ord och faktatext får lärarna Katarina Rahlgård och Britt-Inger Bengtsson såväl som studiehandledarna och eleverna finna sig i att bli närgånget studerade genom en kameralins.
Filmkameran följer lektionernas olika undervisningssituationer där studiehandledarna ibland ska fungera som tolkar, ibland sitta tysta för att slutligen översätta en sammanfattning av vad läraren sagt, ibland ställa reflekterande frågor till sina elever på modersmålet. Inför varje ny situation ger lärarna tydliga instruktioner till studiehandledarna.

Foto: Mi Edvinsson
Britt-Inger Bengtsson

Hur studiehandledare arbetar är av största vikt för både de nyanlända elevernas utveckling av kunskap i det aktuella skolämnet och för deras generella språkutveckling. Mittuniversitetet och Folkuniversitetet arrangerar därför två utbildningsdagar i ämnet.

Utbildningen riktar sig både till rektorer och studiehandledare. Britt-Inger Bengtsson och Katarina Rahlgård kommer att hålla i en av programpunkterna under utbildningsdagarna för att visa hur studiehandledning kan gå till i en förberedelseklass. Som hjälpmedel behöver de filmsekvenser som på ett tydligt sätt kan visa olika undervisningssituationer.

– Filmen blir vårt viktigaste verktyg belysa de olika rollerna i klassrummet och samspelet mellan lärare, elev och studiehandledare. Det är nödvändigt att studiehandledare får utbildning i detta. Jag tror inte att alla har kunskap om hur viktigt det är med den parallella språkutvecklingen och att eleverna får reflekterande frågor kring ämnesinnehållet på sitt modersmål. Det finns risk för att det direktöversätts för mycket, säger Britt-Inger.

Varken Britt-Inger eller Katarina har någonsin föreläst tidigare, men syftet håller eventuella magfjärilar i schack.

– Visst är det pirrigt, men det här är verkligen jätteviktigt, säger Britt-Inger.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.