Ambitiöst om arbetsliv

För sjätte året i rad anordnar Storsjöskolan två hela temadagar om arbetsliv för årskurs 6-9. Studiebesök på Dille Gård Naturbruksgymnasium och inblick i Östersunds kommunala verksamhet var sådant som stod på schemat.

För att eleverna ska få bred inblick i arbetsliv och det lokala näringslivet samt ett så gott underlag som möjligt för att ta nästa steg i sin utbildningstrappa, hålls varje år två arbetslivsdagar på Storsjöskolan. Skolans studie- och yrkesvägledare Mia Heribertsson har planerat dagarna och satt ihop det fullspäckade schemat som omfattar samtliga elever. Alla lärare hjälps åt att leda eleverna genom aktiviteterna som är en mix av vägledningsövningar och framtidstänk, externa föreläsare, gymnasiemässa och studiebesök.

Företagsamhet och gröna näringar för de yngre

Olika årskurser har olika fokusområden. Medan 6:orna bekantar sig med servicebranschen och UF-företagande får 7:orna åka till Dille Gård Naturbruksgymnasium och lära sig något om de näringar som är knutna till jord och skog. Vid elden i skogen, där lunchkorvarna grillas, berättar eleven Frida om stationerna för äventyrsturism, häst och jakt som de besökt under förmiddagen.

Foto: Mi Edvinsson– Roligast var att skjuta vildsvin i jaktsimulatorn, men här finns nog ingen utbildning som passar mig. Om man går äventyrsutbildningen kan man bli turistguide och sådant, men mitt drömyrke är att bli hotellägare, säger Frida.

Linda Sillerström, lärare på Dille Gård, vill att dagens besökare ska förstå vilken stor betydelse Norrlands gröna guld och naturen har för oss alla. Veden i grillelden, toapappret du använder dagligen, de flesta möbler i ditt hem – allt kommer från skogen. I en skönt uppvärmd hall får eleverna prata skog och titta på röjsågar, sedan bär det ut i snålblåsten igen. Linda ger sjundeklassarna i uppgift att hitta våra vanligaste trädslag. En gran lyckas alla hitta, men hur ser en tall ut? Det var inte självklart för alla.

Framtidsfokus för de äldre

För årskurs 8 och 9 ligger tyngdpunkten mer på gymnasieval, framtida studier och yrkesval. Åttondeklassarna har bland annat fått medicinsk studie- och yrkesvägledning med hjälp av skolsköterskan för att redan från början bli medvetna om vilka yrken som krockar med eventuella allergier och liknande.

Årskurs 9 har fått besök av Arbetsförmedlingen på som tipsat om extrajobb och berättat om hur man söker sommarjobb. När Pedagog Östersund träffar dem har de just gjort ett studiebesök på Mittuniversitetet och är på väg in i rådhusets stora sal för att få inblick i offentlig verksamhet. Medföljande lärare Tilda Knutsson och Charlotte Forsberg hyllar de välplanerade temadagarna.

– Upplägget är jättebra och ser till att eleverna får uppleva så mycket som möjligt med anknytning till arbetsliv och vidare studier under sin skoltid, säger Tilda.

HR-konsulten Sara Pålsson presenterar kort vad Östersunds kommuns olika förvaltningar arbetar med och hur verksamheten påverkar vår vardag. Rent vatten i kranen, grusade cykelbanor eller välskötta sportanläggningar – allt hänger på kommunen. Sara passar även på att göra reklam för Östersunds kommun som arbetsgivare – en mycket stor arbetsgivare med cirka 5000 medarbetare och 400 olika yrken. Eleverna får med hjälp av ledtrådar gissa yrkena på några kommunala medarbetare. Idrottslärare är den lättaste nöten att knäcka. Via nätet får de till sist göra en personlighetstest som visar vilket yrke inom kommunal sektor som de skulle passa för. Nils blir häpen när han får svaret jurist och att det ofta handlar om att fatta beslut.

Foto: Mi Edvinsson– Jag är verkligen inte bra på att fatta beslut! Och mitt drömyrke är nog sportjournalist, säger han.

Nova har också fått upp ett lämpligt yrke på sin skärm.

– Rektor, läser hon och skrattar gott.

 

 

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.