Säker fillagring med appen Pydio

I vårt pedagogiska nätverk inom digitaliseringen, förskola, har det pratats en hel del om appen Pydio. Pydio gör det möjligt att spara bilder, filmer, dokument m.m. direkt från en iPad till arbetsplatsbundna mappar på kommunens server. Med arbetsplatsbundna mappar menar vi H: eller L: där H: är din privata lagringsplats och L: är enhetens.

Att den egna förskolans gemensamma mapp ligger på kommunens server innebär att filerna lagras på ett säkert sätt där ingen obehörig kan komma åt dem. Detta är en stor fördel, speciellt vad gäller bilder och filmer och koppling till GDPR.
Genom Pydio kan man också göra det omvända, det vill säga ladda ned bilder från arbetsplatsens serverbundna mapp till en iPad för att till exempel kunna använda dem för pedagogisk dokumentation eller vid utvecklingssamtal. I Pydio kan alla med behörighet överblicka den egna förskolans gemensamma mapp med undermappar och innehåll. Vem som helst kan också skapa nya undermappar och fylla dem med innehåll som laddats ner till iPaden eller skapats i den.

Att alla förskolans bilder, filmer och dokument lagras på ett och samma ställe underlättar det gemensamma arbetet på förskolan eller i arbetslaget. I samband med reflektioner eller utvärderingar kan alla pedagoger enkelt komma åt allt material som ligger på servern vilket gör att tid sparas.

Sara Hellner, Orrvikens fsk, Anna-Carin Nillson, Asterns fsk och Mikael Åsberg, Förvaltnings-kontoret, tog på sig uppdraget att göra ett stödmaterial om hur man loggar in, laddar ned bilder, sparar bilder m.m som har resulterat i fyra korta instruktionsfilmer.  Ett tips kan vara att använda en del av ett kvällsmöte eller avdelningsmöte och tillsammans hjälpa varandra att få koll på hur man gör.

Hör gärna av er till Sara eller Anna-Carin om ni har några funderingar!

Observera att denna text delvis är reviderad 191212. Filmerna är inte omgjorda mot den senaste versionen av grundinställningar och eventuellt tekniska förändringar.

Grundläggande inställningar

För att kunna få Pydio att fungera behöver göra vissa inställningar. I manualen, som du kommer åt via länken här nedan, hittar du inställningarna .

Pydio – Grundinställning

Instruktionsfilmer

1. Ladda upp bilder från din iPad till kommunens server via Pydio

 2. Spara ner en bild från kommunens server till din iPad via Pydio

3. Skapa en gemensam mapp i Pydio

 4. Rensa cacheminnet i Pydio för att spara lagringutrymme.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.