Storsjöskolan startar hälsofrämjande projekt

På initiativ av Lina Tirén, biträdande rektor på Storsjöskolan, har Östersunds kommun sökt medel från Skolverket för hälsofrämjande insatser i skolan. De har beviljats 942 000 kronor. Elevhälsan kommer att delta i arbetet och en forskare inom hälsovetenskap på Mittuniversitetet är redan knuten till projektet.

Ansökan till Skolverket tog avstamp i sambandet mellan långvarig ogiltig frånvaro och avsaknad av gymnasiebehörighet hos grundskoleelever – ett hett ämne på nationell nivå.

– Inte för att vi har stora problem här, men visst finns det. Och med denna inriktning fanns det stor chans att få medel till ett hälsofrämjande projekt, säger Lina som kommer att leda pilotprojektet på Storsjöskolan.

Foto: Mi EdvinssonLina brinner för förebyggande hälsoarbete och har tidigare undervisat studenter i ämnet inom Miuns avdelning för hälsovetenskap. Hon jobbar även med idrottares hälsa på ett idrottspsykologiskt plan. Hennes förhoppning är att Storsjöskolan kan göra något bra för skolelevers hälsa som går att sprida till andra skolor.

Eftersom perioden under vilken Skolverkets pengar måste användas är kort, begränsas projektet till att bara omfatta de första stegen i arbetet. Steg 1 är att kartlägga vilka faktorer som påverkar trivsel och närvaro i skolan. Därefter gäller det att komma fram till vad som ska provas och förbättras. För att gå vidare till handling behövs mer tid och nya bidragspengar, något som Lina ser optimistiskt på.

– Om vi gör ett bra jobb är jag säker på att det kommer att finns pengar att söka för en fortsättning. Det känns fantastiskt kul och jag är jätteglad att vi får resurser för att jobba med hälsofrämjande insatser i skolan, säger Lina Tirén.

Text och foto: Mi Edvinsson

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.