Lekfull NTA-tematräff

Naturvetenskap med små barn ska inte vara krångligt och svårt, det ska vara enkelt och kul! Detta budskap samt massor av inspiration kunde förskolepedagogerna ta med sig hem efter dagens NTA-föreläsningar och workshop.

Nästan 70 förskolepedagoger deltog i NTA-tematräffen där Bodil Nilsson och Lillemor Sterner (bl. a. medförfattare till boken ”Barn och Naturvetenskap”) föreläste under förmiddagen. De två kvinnorna delade med sig av både teorier och konkreta tips om naturvetenskap i förskolan och poängterade vikten av att möta barnen där de är.

Leken i centrum

Ibland kan pedagogens schemalagda aktivitet krocka med barnens lust att leka fritt. Resultatet kan bli  att aktivitetenNTA tema 4 inte får den effekt som den vuxna tänkt sig. Enligt föreläsarna måste man istället studera barnens lek på gården och låta utforskandelusten ta sin början just där. Att prova både stjärtlapp och madrass i snön väcker  till exempel tankar om friktion. Varför glider de olika fort?

– Starta där, i deras egen lek, och utmana deras utforskande. Naturvetenskapen finns runt omkring oss, överallt, bara vi tittar, säger Lillemor Sterner.

Bodil Nilsson passade också på att slå ett slag för sitt favoritredskap, USB- mikroskopet, som gör det möjligt att uppleva den fantastiska skönheten i allt från strösocker till sandlådesand. Det är dessutom ett perfekt redskap för pedagogisk dokumentation. Med USB-mikroskopet kan även barnen ta bilder som man sedan kan samtala om tillsammans framför skärmen. De reflekterande samtalen är mycket viktiga, inte minst för att barnen ska lära sig  begrepp och nya ord.

NTA tema 3

Det var inspirerade förskolepedagoger som lämnade salen för att gå på lunch, var och en med sin egen verklighet i tankarna.

– Vi har många flerspråkiga barn som kommer till oss nu. Det här sättet att jobba med naturvetenskap kommer definitivt att gynna deras språkinlärning, tror förskolechefen Christina Persson som också deltog i dagens tematräff.

 Workshop med draken Berta

Under eftermiddagen blev det workshop med  Anna Gunnarsson,  initiativtagare till ”Draklandet”, ett läromedel i kemi för de yngsta. Med hjälp av draken Berta höll hon lektion för deltagarna som fick varva med gruppdiskussioner och egna experiment.

I provrören med bikarbonat och matolja bytte färgdropparna mirakulöst färg. Och nog var det lite blött i plastpåsen som suttit fast med ett gummiband rund handen den senaste halvtimmen? För dunstar gör det ju hela tiden från allt som innehåller vatten, inklusive oss människor. Anna Gunnarsson lyfte fram avdunstning som ett särskilt tacksamt område för barn att utforska.

– Nästan allting innehåller ju vatten, och förskolan är en miljö där det fungerar att låta något stå framme länge. Grönsaker är jättebra att prova med, eller kanske saft och läsk, säger Anna Gunnarsson.

NTA tema 1

Att det torra, bruna lagret på botten av plastburken som skickades runt var allt som återstod av en halv liter Coca Cola Light som stått framme i värmen, var sannerligen märkligt att tänka sig!

Varför man ska ägna sig åt kemi med små barn hade Anna Gunnarsson inte svårt att svara på. Kemi finns överallt där vi är, och kemi är kul!

– Det är upplevelsen som är viktig i den här åldern. Använd material som barnen kan få experimentera med som de vill utan att det är farligt, uppmanar Anna Gunnarsson.

En liten rundfrågning i kollegiet tydde på att dagens tematräff bidragit till att lägga ribban för naturvetenskap i förskolan på en mer överkomlig nivå.

– Det har väl varit lite dåligt med experimenterandet förut, men efter den här dagen, så…! Förut har man väl trott att man måste förklara allting som händer för barnen, men nu fattar man att man kan släppa det, göra det enkelt och bara låta det vara roligt, säger Eva-Lena Söderlund.

Text och foto: Mi Edvinsson

http://youtu.be/2Tt__qBX-Hk

Se Anna och Berta i aktion! Filmat av Mikael Åsberg.

SNABBFAKTA OM NTA

NTA:s HEMSIDA

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.